2

Så räddar blixtsnabb HLR liv

1633-1

Få saker är så viktiga att kunna som HLR. Hjärt- och lungräddning är A och O för ett långt och lyckligt liv faktiskt. För om du lärt dig det kan du rädda liv. Tänk om någon får hjärtstopp i din närhet och du är den enda som kan göra något åt det? Här gäller det att reagera blixtsnabbt, för med hjärtat är det en fråga om sekunder innan något hemskt sker. Du måste göra något långt innan ambulansen ens kommer i närheten. 

Det är just den där brådskan som är så komplicerad. Om patienten inte får hjälp med en gång så riskerar de först och främst livet. Många dör varje år på grund av hjärtstopp, men det måste inte vara så. Ju fler som kan HLR desto större chanser har du att överleva. Men inte bara klara dig med livet i behåll utan även slippa flera av de följdsjukdomar eller problem som är ett resultat av hjärtstopp. Och allt detta på grund av att någon gått en kurs som inte ens tar en hel dag att fullfölja. 

Konsten att rädda liv

De allra flesta är intresserade av att må bra. Många av oss tränar regelbundet och ser till att äta en sund kost. Det är inte bara för att det är roligt utan för att vi är övertygade om att det leder till ett bättre liv. Du orkar mer i vardagen och har möjligheten att leva lite längre. Ibland är det inte så lätt att hålla sig till sina principer men tanken på att det påverkar ditt liv positivt håller dig igång. Hur mycket viktigare är det då inte att lära sig rädda liv? Kolla in https://akutgruppen.se/

Det tar inte mycket mer än en halv dag för att lära dig grunderna i HLR. Sedan kan det löna sig att friska upp minnet någon gång varje år, så att du verkligen har klart för dig vad som krävs för att rädda liv. För när något händer är det lätt hänt att få en viss panik. Det är då som autopiloten ska sättas in och du gör saker för att de sitter etsade på hjärnstammen. Naturligtvis brukar det vara möjligt att få vägledning av akutpersonalen via telefon, men det är inte alltid som du hinner med det. 

1633-2

När sekunderna är viktiga

Varje år så är det runt 10 000 personer som får hjärtstopp. De kommer från alla sociala klasser, åldrar och kön. Helt klart är en del i riskzonen, som rökare eller de som är överviktiga. Men för övrigt helt friska personer kan drabbas, inklusive små barn. Efter bara några minuter kan du få svåra skador, för hjärnan klarar sig inte så länge utan syre. Den dör efter ytterligare några minuter, vilket ofta är långt innan ambulansen ens nått fram till byggnaden. Om vikten av att HLR kommer igång snabbt. Läs mer på den här sidan i Göteborgs-Posten

Egentligen borde HLR vara en del av det dagliga livet. Nu för tiden så måste förskolepersonal och andra som jobbar med barn gå en kurs. Men det borde faktiskt vara något som du lär dig redan i skolan. Ungdomar är ofta ensamma med varandra, det ligger i deras natur. Så om något sker är det bra att de kan göra något för att hjälpa sina kompisar. När du sedan går vidare till högre utbildningar borde det vara en del av läroplanen. Det tar ju inte många timmar för att lära sig något så viktigt som att ge HLR. 

Alla kan vara till hjälp

Något annat som kan rädda liv är hjärtstartare. Lite varstans kan du se skyltar som visar var de förvaras. Även om du inte kan HLR så kan du läsa på instruktionerna hur maskinen ska användas. Det är klart att det optimala vore att ha både maskinen och ha tagit en kurs i HLR. En del önskar sig en kurs i födelsedagspresent. Eller så går båda partner den när de väntar barn. Det finns speciella kurser som handlar om barn, för deras kroppar är ju inte likadana. Tyvärr är det ganska många barn som får hjärtstopp varje år, och det går att rädda dem. Aftonbladet rapporterar i denna artikel om hur blixtsnabbt ingripande kan göra stor skillnad. 

Det kan inte nog understrykas vikten av att lära sig HLR. Om du går instruktörskursen så kan du sedan lära ut det till andra. Det skulle kunna vara temat på nästa möhippa, i alla fall de där roliga sakerna man gör innan det är dags att åka till krogen. Nu för tiden så är det vanligt att göra något speciellt tillsammans med sina kompisar. Det är klart att HLR inte är lika roligt som vinprovning, men det är i alla fall något att ha i åtanke. 

1633-3

Att hålla sig frisk och sund

Jag tror att träning och en balanserad kost är nyckeln till ganska mycket. Att hålla sig frisk är ett val, inte alltid men bra ofta. Personligen så lägger jag ner ganska mycket tid och resurser på att hålla mig i form. Förutom att det ger en starkare kropp så har jag också märkt hur sinnet mår bättre av att träna. Du blir lugnare och mer fokuserad, det är nog allt syre som går till hjärnan. 

Därför tycker jag också att det är grundläggande att kunna HLR. Vi är ett gäng som gått kursen tillsammans och ska nu gå tillbaka för en uppföljare. Det känns bra att kunna ge HLR till både barn och vuxna. Förhoppningsvis kommer ingen jag känner att bli sjuk, men man vet som sagt aldrig vad som händer här i livet. Och när det är fråga om hjärtat gäller det att vara riktigt snabb. De första sekunderna är avgörande, och det är just där som en helt vanlig person kan bli en hjälte. 

Ingen vill dö eller bli sjuk. Men det är sådant som du inte alltid har så stor makt över. En frisk person kan få hjärtstopp, ibland av genetiska orsaker. Då gäller det att ha någon i din närhet som vet vad de ska göra. Som med en gång kan sätta igång med det livräddande arbetet. 

 

matildebengtsson

2 kommentarer

  1. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you,
    However I am encountering difficulties with your RSS.

    I don’t know the reason why I can’t join it. Is there anybody having
    the same RSS problems? Anyone that knows the solution can you kindly respond?
    Thanx!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.